17 juni 2020

Keken we niet te veel naar het Westen van Amerika en Engeland en te weinig naar het Oosten om het virus te kunnen begrijpen?

Author picture

60 min. luisteren

Jaap Goudsmit bespreekt het fenomeen van te laat ingrijpen bij een crisis zoals deze, de moed die nodig is om ferm op te treden, en het hebben van een infrastructuur in het land om een crisis aan te kunnen. De periode wordt geanalyseerd tussen de eerste infectie eind februari in Brabant, het dicht gooien van het land op 15 maart en de toespraak van de premier op 16 maart, waarbij de groepsimmuniteit nog hoog in het vaandel stond. Ze voerden een beleid van remmen en gas geven tegelijk. We waren kwaad op het virus en bang tegelijk. Het gaat over de intelligente lockdown waar mensen de vrijheid krijgen om zelf zich aan de maatregelen te houden maar toch moeten doen wat de regering zegt. En toen er iets langs kwam wat velen nog belangrijker vonden dan het coronavirus en naar de Dam gingen om te protesteren tegen racisme met een mondkapje voor, toen werd dat in Den Haag als ongehoord ervaren, terwijl bij vrijheid toch eigen beslissingsrecht hoort.

Over Jaap Goudsmit

Jaap Goudsmit is arts en viroloog verbonden aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health en wetenschappelijk directeur van het Human Vaccines Project, een NGO die onze afweer tegen ziekte probeert te doorgronden zodat er sneller en betere vaccins kunnen worden gemaakt.

Jaap Goudsmit