9 juni 2020

Verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Medische Microbiologie: struikelblokken voor een ouderen vaccin

Author picture

5 min. read

Auteurs

Wouter Koudstaal, Jaap Goudsmit

Samenvatting

Ouderen boven 60 jaar lopen de meeste kans om in het ziekenhuis of op de intensive care te belanden en zelfs uiteindelijk te sterven na een acute SARS-CoV-2-infectie. Vaccinatie met een effectief en veilig SARS-CoV-2-vaccin voor ouderen vanaf 60 jaar, zoals nu is aanbevolen voor griep, pneumokokken pneumonie en gordelroos, is dan ook de beste remedie om in de nabije toekomst progressief verlopen de COVID-19, de ziek te die SARS-CoV-2 veroorzaakt, te voorkomen. Het product profiel en het ontwikkelingstraject van een SARS-CoV-2-vaccin voor ouderen en de hindernissen die het succes van het vaccin in de weg kunnen staan, worden hier besproken.

Over Jaap Goudsmit

Jaap Goudsmit is arts en viroloog verbonden aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health en wetenschappelijk directeur van het Human Vaccines Project, een NGO die onze afweer tegen ziekte probeert te doorgronden zodat er sneller en betere vaccins kunnen worden gemaakt.

Jaap Goudsmit